Infobalie: hoogbegaafd?!

Hoogbegaafd?

Hoogbegaafd zijn… Wat betekent dit eigenlijk? Moet je alles zomaar kunnen of overal de beste in zijn? Betekent het dat je geen fouten meer mag maken? Wanneer je hoogbegaafd bent, ben je dan ook heel anders dan alle andere kinderen? Je kunt je een heleboel afvragen over hoogbegaafdheid. Eén ding is zeker, alle hoogbegaafde kinderen zijn verschillend, net zoals alle andere kinderen verschillen van elkaar. In het stukje hieronder leg ik uit wanneer we spreken over hoogbegaafdheid.

Hoogbegaafd!

Iemand wordt hoogbegaafd genoemd wanneer hij of zij in staat is om een excellente (buitengewone) prestatie te leveren. Dat betekent weer dat je tussen al je leeftijdsgenoten (dus niet alleen die in je klas, maar bijvoorbeeld in heel Nederland) op een bepaald gebied bij de beste 10% behoort.

Kinderen die excellent presteren bij voetballen of pianospelen worden vaak een talent genoemd of een begaafde voetballer of pianospeler. Er wordt dan dus specifiek genoemd om welk gebied het gaat. Wanneer dat niet gebeurt dan betekent hoogbegaafd dat het gaat om een hoge intelligentie (groot denk- en/of leervermogen). Zoals je vast al geraden hebt gaat het op deze website over deze laatste groep kinderen.

Kinderen die hoogbegaafd zijn hebben veel kenmerken met elkaar gemeen. Daar kun je over lezen onder het tabblad kenmerken. Iemand die veel ervaring heeft op dit gebied kan aan de hand van deze kenmerken wel een hoogbegaafd kind herkennen. Vaak wordt bij een vermoeden van hoogbegaafdheid ook een IQ-test afgenomen. Deze test meet je intelligentie en vergelijkt deze met die van je leeftijdgenoten. In het plaatje hieronder zie je de verschillen in intelligentie die er tussen mensen zijn.

In de groengekleurde grafiek zijn alle uitslagen van leeftijdgenoten opgenomen. Het hoogste punt van de grafiek geeft aan wat het gemiddelde daarvan is. Dit punt wordt ‘normaal’ genoemd en kinderen die hieraan voldoen hebben een IQ-score van 100. Gelukkig is niet iedereen hetzelfde en daardoor hebben er ook kinderen aan de linker- en rechterkant van het gemiddelde gescoord.

Wanneer je score boven de 115 komt ben je waarschijnlijk begaafd en boven de 130 hoogbegaafd. Maar let op! Een IQ-getal kan best een beetje schommelen en afhangen van de bui waarin je bent. Daarom spelen ook de andere kenmerken een belangrijke rol bij het herkennen van hoogbegaafdheid.

Hoogbegaafd?!

Twijfel je nog wel eens aan jezelf? Dat is heel gewoon. Je mag er vanuit gaan dat je hoogbegaafd bent wanneer je deze diagnose hebt gekregen. Je bent in staat om een excellente prestatie te leveren. Dat betekent niet dat het ook altijd meteen lukt. Daar is meer voor nodig. De omgeving moet dan, bijvoorbeeld op school, wel goed bij je passen.

Denk nog maar eens aan het voetbaltalent: wanneer haar schoenen niet lekker zitten dan zal zij minder goed presteren. En het piano-talent? Wanneer zijn ouders niet op het idee komen hem op les te doen gaat hij misschien wel nooit pianospelen!

Nieuwsgierig geworden? Kijk ook onder het tabblad Galerij: kenmerken