Ontwikkelingsvoorsprong of begaafdheid?
Waarom spreken we bij kleuters van een ontwikkelingsvoorsprong, in plaats van over begaafdheid? Zijn er geen begaafde kleuters? Waar komen die (hoog)begaafde schoolkinderen dan vandaan? Je leest onder het tabblad hoogbegaafd meer over de betekenis hiervan. Hier lees je waarom we bij kinderen in de kleuterleeftijd nog spreken over een ontwikkelingsvoorsprong.
Ontwikkelingsvoorsprong
Als mens maken we in onze eerste levensjaren een stormachtige ontwikkeling door. Jonge kinderen ontwikkelen zich ieder op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Er is ook een reële kans dat kind vooral een vroege start heeft gemaakt ten opzichte van de andere kleuters. Niet alle kleuters zijn even oud, er zijn grote leeftijdsverschillen binnen een groep. De dagelijkse leefomgeving speelt ook een grote rol. Een kind kan een broer of zus hebben of ouders die al wel eens met hem oefenen. In groep 3 of 4 verdwijnt de voorsprong dan weer. Wanneer deze niet verdwijnt, maar zich zelfs uitbreidt dan wordt de kans dat je met een begaafd kind te maken hebt groter. Zeker wanneer het kind ook op andere gebieden voorsprong laat zien. Een voorsprong op jonge leeftijd heeft niet vanzelf voorspellende waarde voor de toekomst.
De ontwikkeling van jonge kinderen verloopt bovendien in sprongen. Een poos kan het lijken of een kleuter stilstaat, maar dan ineens gaan ze voluit vertellen in de kring of zie je bij de gymles dat het kan hinkelen en huppelen. Daarmee wordt het meten van de ontwikkeling van kleuters erg afhankelijk van het moment.
Een andere reden om bij kleuters nog niet van begaafdheid te spreken is dat een jong kind nog niet op een betrouwbare manier getoetst kan worden. Voor een kleuter lijkt een intelligentie-onderzoek op niets wat hij al eens eerder heeft gedaan. Hij is nog helemaal geen schoolse situatie gewend. Het onderzoek wordt afgenomen door een voor hem onbekende persoon, vaak ook nog in een onbekende omgeving.
Kortom
Tijdens de kleuterperiode kan een kind je al wel opgevallen zijn, maar kun je nog niet met grote zekerheid stellen dat het om een begaafd kind gaat. Vandaar dat we dan nog spreken van een ontwikkelingsvoorsprong.
Lees meer hierover in Jouw begaafde leerling: kleuters