Wees er op tijd bij wanneer je een nieuwe kleuter gaat observeren. Binnen enkele weken kan een begaafd kind zich helemaal aanpassen aan zijn omgeving. Natuurlijk is er geen enkele kleuter bij wie je alle kenmerken ziet, maar wanneer je een aantal daarvan bij een kleuter herkent is het goed gerichter te gaan observeren. Mogelijk kom je dan nog meer kenmerken tegen. Natuurlijk is het belangrijk ook ouders hier in mee te nemen. Vaak kennen zij hun kind thuis weer anders dan jij het op school kent.
Verschil tussen school en thuis
Een kenmerk dat je niet vanzelf tegenkomt als leerkracht is het verschil in prestaties op school en thuis. Dit hangt samen met het zich aan passen aan de omgeving of zichzelf de rust niet gunnen op school. De kleuter kan ook al zo teleurgesteld zijn over school dat hij het niet meer als de plek om te leren ervaart. Wanneer een ouder hierover met je in gesprek gaat neem dit dan serieus.
Rijk taalgebruik
Ze hebben vaak een rijk taalgebruik. Zij kunnen daardoor hun gedachten beter onder woorden brengen dan leeftijdsgenootjes. Ze gebruiken al lange, zelfs samengestelde zinnen en hebben een grote woordenschat.
Laat je echter niet foppen wanneer een kind nauwelijks wat zegt. Er zijn ook peuters en zelfs kleuters die wachten met praten tot ze er zeker van zijn dat ze goede zinnen kunnen maken of weten dat het klopt wat ze zeggen. Je kunt je voorstellen dat ze vaak lange tijd onderschat worden. Andere kinderen kunnen hun taalgebruik al aangepast hebben aan de omgeving. Je kunt ze uit hun tent lokken met woordspelletjes.
Wereldwijs en nieuwsgierig
Over elk onderwerp weten ze wel iets melden. Zeker wanneer de ouders actief reageren op de kennishonger van hun kinderen en uitstapjes maken naar de bibliotheek en musea. Je ziet bij hen soms bijzondere interesses, voor de sterren en planeten of fossielen. Een meer gangbare interesse zoals bijvoorbeeld voor stenen en mineralen kan weer veel dieper gaan dan bij andere kleuters. Ze willen het naadje van de kous weten en stellen andere vragen dan leeftijdsgenootjes.
Denk ook aan:
interesse in letters en lezen
nieuwsgierig naar getallen en hoeveelheden
creatief denken
verantwoordelijk/taakgericht
ordenen en verbanden leggen
een goed geheugen
inwendige onrust
autonoom
verschillende leeftijden in 1
ontwikkeling in sprongen
Lees meer hierover in Jouw begaafde leerling: kleuters of speel met je collega’s het kleuterkwartet.