Speciaal voor de week van hoogbegaafdheid een cadeautje voor slimme kleuters
Steeds meer kom ik ze tegen: onderbouwleerkrachten die oog en hart hebben voor slimme kleuters. Zij raken er steeds beter van doordrongen dat het belangrijk is deze kinderen op tijd te zien en te begeleiden.
Een voorbeeld daarvan is de belangstelling voor mijn workshop Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong tijdens het Nestasfestival in januari. Al heel snel was deze vol. De aanwezige leerkrachten en intern begeleiders hoefde ik niet meer voor de goede zaak te winnen. Zij waren nieuwsgierig naar de mogelijkheden om de kleuters te begeleiden binnen een volle groep met daarbinnen veel verschillende onderwijsbehoeften.
Ik vind het dan ook belangrijk om oog te hebben voor de realiteit van alledag. Heel veel kennis en inzet voor deze slimme kleuters vragen is vanuit mijn positie als specialist begaafdheid natuurlijk verleidelijk. Daar staat tegenover dat ik ook leerkracht ben en uit ervaring weet dat de leerkrachten van vandaag de dag al alles geven om in te zetten op goed onderwijs. Wat kan dan wel?
Een voltreffer zijn altijd de uitzoekmatjes die ik aanbied. Deze matjes zijn er in verschillende onderwerpen, een veelgebruikt onderwerp is dieren. Je richt een klein hoekje in je groep in waar 2 kinderen naast elkaar of samen kunnen werken aan hun eigen onderzoek. Laat het werken hieraan niet langer dan 2 of 3 weken duren! Na die tijd kunnen dan andere kinderen aan de beurt komen voor hen eigen onderzoek. Het onderzoeksmatje laat zien wat vragen (kunnen) zijn rondom het dier waar het kind belangstelling voor heeft. In mijn boek Jouw begaafde leerling: kleuters lees je hoe jonge leerlingen hier – na een klein beetje voorbereiding – zelfstandig mee aan de slag kunnen. Ze hebben het natuurlijk nodig dat je in je service-ronde even voorbij komt, net als alle andere kleuters.
Deze manier van werken geeft kinderen autonomie (zelf een dier kiezen) en een gevoel van competentie. (ik kan antwoorden vinden en verwerken op mijn eigen manier/niveau)
Deze activiteit geeft ook veel mogelijkheden om samen te werken als school, ouder en kind. Ouders kunnen helpen bij de voorbereiding (Filmpjes op de i-pad regelen. Bijpassende boekjes halen. Dieren uit de directe omgeving kunnen binnengehaald worden (wormen) of worden bezocht bij mensen thuis of op de kinderboerderij). Ouders kunnen dit voor hun eigen kind maar ook voor andere kinderen regelen. De kinderen nodigen hun eigen ouders en andere belangstellenden uit wanneer zij de uitkomsten van hun onderzoek presenteren. Geloof me: iedereen is dan trots!
Het onderzoeksmatje dieren kun je gratis downloaden op mijn website www.begaafdinbeeld.nl
In de winkel vind je ook uitzoekmatjes over de onderwerpen vervoer, bomen en planten, de ruimte en beroepen.
#kleutersmeteenontwikkelingsvoorsprong-hoogbegaafdbasisonderwijs-leermiddelen-specialistbegaafdheid-onderzoeken